Bublinkové opojenie

V: Rady a Príbehy Kedy: Komentáre: 0 Pozrení: 3034

Prinášajú nám bublinky len osvieženie, alebo aj niećo, o čo nestojíme?

.

.

Čo piť a prečo sa snažiť, aby to, čo pijeme bolo správne?

Večné témy, ktoré každý z nás registruje, no nie každý z nás ich aj ovláda, či zvláda realizovať.

O dôležitosti tekutín všeobecne, si určite povieme viac v samostatnom príspevku, dnes sa pozrieme na zúbok bublinkám. Začneme jednou pravdou, ktorú poznáme od našich starých rodičov a prarodičov.

Často som ju počúvam od generácie, ktorá ešte zažívala starostlivosť o statok. Hovorievajú „dievčatko moje, prvé čo sme vždy robili, keď sme sa vrátili k zvieratám bolo, že sme im dali VODU. Aká pravda. Je to také jednoduché. Život na planéte Zem existuje vďaka vode a vzduchu a voda je nevyhnutná k prežitiu rastlín, zvierat a samozrejme aj človeka.

Zaujímavé je, ako úporne sa ľudia snažia tento prírodný zákon popierať a žiť s málom vody, alebo dokonca bez vody. Svojím kvetinkám, či zvieratkám vodu doprajú, no sebe už nie.

Jedny sa sťažujú na časté chodenie na toaletu, druhý na to, že im voda nechutí, ďalší na to, že nie sú smädný. Dôvod prečo nepiť vodu sa vždy nájde. „Veď mi to takto vyhovuje a nemám žiadne problémy...“ hovorievajú ľudia okolo mňa.

 

To je ale len zdanie.

Deje sa toho veľmi veľa.

Človek je tvorený zo 70% vodou.

Bez jedla zvládne bez ujmy na zdravý aj 14-90 dní.

Bez vodu po 3 dňoch dochádza k smrti….

A čo je medzi tým?

Kopec zdravotných problémov, ktoré vznikajú a komplikujú sa aj vďaka nedostatku vody v našom tele.

A keď už siahneme po nápoji, veľmi často to nieje iba voda.

Je v nej kopec prídavných látok, alebo aspoň BUBLINKY…..

Koľko krát som to už počula. To sú len bublinky…..

Valí sa to na nás z reklám v televízii, časopisoch, a valí sa to na nás hlavne z regálov v obchodoch.

Slovensko je jednoznačne “prebublinkovaný národ”. V obchodoch nájdete drvivú prevahu vôd s bublinkami, oproti nesýteným vodám (tých bez bubliniek). Na porovnanie, vo Francúzsku je perlivá iba jedna z desiatich vôd predávaných v obchode.

Obchodníci sa radujú…. Je to dobrý marketingový ťah. Bublinky vylepšia chuť a predĺžia životnosť. Bublinky nápoju pridávajú na chuti tým, že vode dodávajú jemne kyslastú príchuť a pocit osvieženia. Trvanlivosť sa predĺžuje, vzhľadom na to, že sa niektoré baktérie v perlivej vode nedokážu množiť.

Je to ale take výhodné aj pre spotrebiteľa?

Určite nie.

Bublinky prekryjú chuť vody tak výrazne, že ak by ste ochutnali päť pohárov rôznych vôd s bublinkami, aby ste v nich našli rozdiel, neuspeli by ste. Ak byt to bolo päť pohárov vody bez bubliniek, cítili by ste aspoň minimálny chuťový rozdiel.

Sama sa bublinkám už niekoľko rokov vyhýbam, no z nástupom horúčav som si dopriala jeden “pól liter” bublinkovej vody. Niekoľko hodín som na jazyku necítila žiadnu chuť, len divné nepríjemné brnenie a akoby som mala paralizované chuťové poháriky.

Pátrala som čo práve zažívam.

Bublinkové vody vyvolávajú dva veľmi rozdielne pocity. Dokážu veci znecitlivieť a zároveň ich popáliť. „A je to tu. To je presne to, čo som ako bublinkový abstinent zažila”.

Každý pozná ten svrbivý pocit či tŕpnutie v krku, keď vypije sýtený nápoj príliš rýchlo……

Tento pocit prechádza nervami z úst a nosa, ktoré prenášajú vnemy bolesti, teploty a tlaku na kožu.

Bunky ktoré zareagovali, boli tie isté, ktoré zareagujú napríklad aj na pálivú horčicu. Obsahujú gén, ktorý slúži ako sensor bolesti. To znamená, že oxid uhličitý vyvoláva v tele bolesť. Otázkou zostáva, prečo teda ľudia sýtené nápoje pijú?

Veľkú mieru na záľube v bublinkách má samotné.....

Bublinkové (uhličitanové) opojenie.

Opojenie sa dostavuje po vypití perlivej vody. Spôsobuje zvýšenie tepovej frekvencie, dráždivosť centrálneho nervového systému a podľa odborníkov to môže byť pre ľudí návykové. A tu začína bludný kruh, kedy klient vyhľadáva v obchode už len sýtené nápoje. Iné (bezbublinkové) tekutiny mu potom nechutia. Má pocit, že ho neosviežia a nič bez bubliniek nedokáže vypiť. Závislosť od bubliniek, však nikto bližšie neskúmal. Neprospelo by to producentom bublinkových a všeobecne balených vôd.

Pretože aj v (podľa obalu) neperlivej balenej vode, oxid uhličitý je. Skúste ponúknuť dieťaťu, ktoré nepozná bublinky, kupovanú neperlivú vodu a reakcia na malej detskej tváričke vám dá presnú odpoveď. Balené vody sú pre potreby konzervácie obohacované tiež o oxid uhličitý -bublinky. Tie neperlivé v menšom množstve, tie perlivé vo väčšom množstve.

 

Urobme si jednoduchú slovnú úlohu:

Oxid uhličitý = plyn, ktorého sa telo zbavuje dýchaním.

Oxid uhličitý = hlavná splodina našej látkovej výmeny.

Bublinky = oxid uhličitý.

A teraz zásadná otázka:

Je dobrý nápad, pumpovať do tela späť oxid uhličitý v nápojoch?!.....

Odpoveď:

Určite nie. Konzumácia odpadového produktu nášho metabolizmu, ktorého sa musí náš organizmus prirodzene zbavovať, aby neskolaboval, sa nedá považovať za fyziologicky normálnu…

A ešte odborné hľadisko:

Bublinkové vody vznikajú rozpustením oxidu uhličitého vo vode. Vzniká kyselina uhličitá, ktorá je kyslejšia ako obyčajná voda. Takto konzumovaná voda, spustí reakciu ústnej dutiny, ktorá sa prekrví a cítime brnenie. Žalúdok sa pustí do väčšej výroby štiav, zrýchli sa nám dych a naša krv sa okyslí. Pociťujeme to ako osvieženie. To je “TO” Bublinkové = uhličitanové opojenie.

 

A to čo za tým nechceme vidieť je tiež zaujímavé:

V ústach sa zmení kyslosť, čo môže mať vplyv na naše zuby. Zníži sa citlivosť chuťových receptorov.

Žalúdok začne produkovať nadmerné množstvo štiav a podráždi sa jeho pohyblivosť. Zrýchľuje sa črevná peristaltika, čo nieje výhodné pre ľudí, ktorý sa snažia chudnúť. Pocit sýtosti sa rýchlo vytráca a nastupuje pocit hladu. U citlivejsích ľudí môže nastúpiť pocit plynatosti v podbrušku a príznaky dráždivého žalúdka.

dýchacích cestách sa pri rýchlom vstrebávaní oxidu uhličitého sliznicami mení pomer vydychovaného a vdychovaného vzduchu. Zvyšuje sa tepová frekvencia a krvný tlak. To má už priamy dosah na naše srdiečko.

Obličky sú zasiahnuté močopudným účinkom prijatého oxidu uhličitého, vďaka čomu paradoxne konzumáciou bublinkovej vody dochádza k väčšiemu vylučovaniu vody a strate minerálnych látok z tela.

Záverom:

Pravidelnú (nehovoriac o každodennej) konzumáciu perlivých vôd nemožno odporučiť „ANI“ zdravým spotrebiteľom, nakoľko konzumáciu hlavného odpadového produktu nášho metabolizmu nie je možné považovať za fyziologicky normálnu a prináša zdravotné riziko pre celý organizmus.

A čo teda piť?

Užívajme si Slovenskú kvalitnú vodu, ktorá nám vyteká k každého kohútika napojeného na verejný vodovod. Je bez bubliniek, netreba ju špeciálne kupovať a vláčiť z obchodu. Nie je balená v plaste a je stále príjemne vychladená. Kto má vo svojom okolí studničku, urobte pre seba niečo, zájdite si z nej nabrať. Vaše telo sa vám odvďačí.

A ak predsa len hľadáte spôsob, ako si pitie čistej a zdravej vody spríjemniť, môžete si takúto vodu ochutiť jednou z troch príchutí

„Esential drink“ od Slovenskej značky GLL a vytvoriť si tak vďaka výťažkom z rastlín

„Esenciálny nápoj“.

Takto nám vznikne trendový nápoj modernej doby, rešpektujúci prírodu aj zdravie človeka, založeného na prírodných, čistých výťažkoch bylín a sile prírody, ktorý poskytuje telu nápoj plný zdravia a osvieženia.

  

A v neposlednom rade takto znižujeme odpady. Takýto pitný režim nezaťažuje našu prírodu zbytočným plastovým odpadom, ani naše telo zbytočnou filtráciou prídavných látok z rôznych kupovaných nápojov.

Doprajte si Esenciálny nápoj, doprajte si zdravie.

Na zdravie... ;-)

GABIKA